Izbor Sanitarije

Pri samom izboru sanitarija postoji obilje mogućih rešenja.

Kade: Vaš je izbor je da li ćete se odlučiti za klasičnu ležeću ili hidromasažnu kadu. Dimenzije ležećih kada se kreću od 150x70cm do 200x80cm,  a zavisno od modela mogu biti ugradne, u  kom slučaju se obzidjuju, ili sa nogicama i oplatom koja se može skinuti po potrebi. Hidromasažne kade se proizvode u raznim varijantama,  od osnovnih sa vodenim mlaznicama do mini spa centra. Ukoliko se odlučite za hidromasažnu kadu, izvode za struju, vodu i kanalizaciju treba napraviti u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Tuš kade i tuš kabine: Dimenzije tuš kada se kreću od 70x70 do 160x100 i mogu biti polukružne ili ugaone. One takođe mogu biti ugradne ili sa oplatom, a postoji i opcija da se tuš kada kupi kao celina sa kabinom. Visina tus kade može da varira od one koja je ugradjena u pod, preko one koja je u ravni sa pločicama, do one koja je izdignuta 15-20cm od poda. Takođe, postoji mogućnost, što se u poslednje vreme sve više koristi,  da se prostor za tuširanje obloži pločicama sa padom ka podnom slivniku (različite vrste i dimenzije trakastih kanalica) bez postavke tuš kade. U tom slučaju je posebno potrebno kvalitetno i stručno uraditi hidroizolaciju. Ako se odlučite za tuš kadu u mogućnosti ste da umesto slavine na zid postavite nadgradnu ili ugradnu hidromasažnu kolonu, odnosno stub sa mlaznicama kojih takođe ima različitih vrsta i oblika.  Tuš kabine se biraju u sklopu sa izabranom tuš kadom. Mogu biti plastične ili od kaljenog stakla, sa dekoracijom ili transparentne. Ove godine se ponovo u modu vraćaju zavese za tuš kade jer im se povećao izgled i kvalitet izrade.

WC šolje: Postoji nekoliko vrsta wc šolja koje možete izabrati:
- obična wc šolja sa nisko ili visokomontažnim vodokotlićem
- monoblok, gde se vodokotlić nalazi u sklopu wc šolje
- stojeća ili konzolna wc šolja za sisteme sa ugradnim vodokotlićem
U poslednje vreme ugradni vodokolići se koriste sve više i maltene su postali standard zbog kvaliteta izrade, izgleda i utroška prostora. Proizvođači daju višegodišnje garancije, svi ključni delovi su zamenljivi bez lupanja zida, a postoji i veliki izbor tastera za puštanje vode. Pri izboru wc šolje ćete morati da obratite pažnju da li vam je potreban model sa podnim ili zidnim izvodom. Obratite pažnju da sa obe strane wc šolje ostavite minimum 30cm slobodnog prostora. Ukoliko ćete postavljati i bide, on treba da bude iste vrste kao i wc šolja i da bude postavljen neposredno uz nju.

Umivaonici: Umivaonici se dele u nekoliko kategorija:
- osnovna varijanta je samodržeći, klasični umivaonik
- ispod njega se može nalaziti stalak ili polustalak koji zaklanja sifon
- ugradni umivaonik koji se postavlja u nameštaj ili betonsku ploču obloženu keramikom
- poluugradni umivaonik koji se delom ugrađuje u nameštaj
- nadgradni koji stoji na nameštaju ili ploči
U zavisnosti od tipa umivaonika (i kade) ćete izabrati i odgovarajuću slavinu i sifon. Postoje jednoručne i dvoručne baterije u  varijanti za montažu na samom umivaoniku, iz zida iznad umivaonika, i ugradne čiji se mešač nalazi u zidu.

Bojleri: Ukoliko u stanu nemate gradsku toplu vodu treba vam bojler čiju zapreminu ćete odrediti na osnovu potreba. Klasični bojleri sa kazanom koji se postavljaju na zid se izrađuju u vertikalnoj ali i horizontalnoj varijanti, što je korisno znati. Takođe je moguće postaviti protočni bojler, koji je u prednosti nad klasičnim zbog manjih dimenzija i neograničene količine tople vode ,ali je za njega potrebno obezbediti adekvatno električno napajanje.

Grejanje: u sklopu izrade vodovodnih i kanalizacionih instalacija se radi i izrada grejnih instalacija. Najpraktičnije rešenje za kupatilo je zidni sušač koji ujedno sem što greje, može poslužiti za sušenje peškira. Postoji varijanta da se u kupatilo postavi podno grejanje što je zahtevnije za izvedbu ali je zato komfornije. Sem izvedbe podnog grejanja  sa grejnim cevima koje se postavljau ispod košuljice, postoji i opcija električnog podnog grejanja gde se grejna mreža postavlja na postojeću košuljicu i preko koje se postavljaju pločice. Potrošnja električne energije za ovu vrstu grejanja nije velika, tako da ne morate ništa po stanu da radite sa električnim instalacijama posebno. Jedina razlika između sušača i ove vrste grejanja je u ceni. Ako radite samo kupatilo,a ne ceo stan onda je možda bolje investirati u ovakvu vrstu grejanja. Lepši je osećaj da bosi stojite na toplim pločicama nego na hladnim, nema vode na podu, brže se suši i nema sušača tako da vam ostaje više čistih površina u samom kupatilu.
Kada ste rešili raspored sanitarija u kupatilu, potrebno je da sa električarom definišete tačan raspored elektroinstalacija. Veoma bitno je kako ćete rasporediti rasvetu, pogotovo iznad ogledala. Odredite mesto za centralno osvetljenje, po želji i za ambijentalno, za utičnice i druge strujne izvode.Ako nemate prirodnu ventilaciju kupatila, predvidite mesto za ventilator.
Kada izaberete keramiku koja će se postavljati, potrebno je da sa keramičarem utvrdite detalje oko postavke. To podrazumeva smer postavke, širinu i boju fugni, izbor ivičnih lajsni itd