Faze Renoviranja

Faza 1 * Pripremni radovi: U prvoj fazi se radi demontaža postojećih sanitarija i nameštaja, vodovodnih i kanalizacionih instalacija i skidanje starih ploćica. U ovoj fazi se takođe radi rušenje postojećih zidova ukoliko se menjaju dimenzije kupatila. Nakon odnošenja šuta i čišćenja, kupatilo je spremno za polaganje instalacija po utvrđenom rasporedu.
Faza 2 * Instalaterski radovi: u ovoj fazi se izrađuju nove vodovodne, kanalizacione, elektro, grejne i ventilacione (ukolikoje potrebno) instalacije po utvrđenom rasporedu. Ukoliko su se rušili zidovi pre instalaterskih radova je potrebno formirati nove, bilo klasičnim zidanjem bilo sistemom suve gradnje. Nakon izrade novih instalacija, potrebno je zatvoriti sve instalacione kanale.
Faza 3 * Hidroizolacija kupatila: ukoliko je potrebno, nakon urađenih instalaterskih radova i ravnanja zidova treba uraditi hidroizolaciju kupatila. Sa današnjim sistemima hidroizolacija kupatila se može uraditi brzo i jednostavno.
Faza 4 * Keramičarski radovi:: Kod postavljanja keramike je jako bitna sama priprema tj podloga na kojoj će se raditi. Danas se keramičari susreću sa mnogobrojnim problemima. Najveći su kriva košuljica i loše malterisani zidovi. Dobar keramičar sa ovim problemima može da izađe na kraj , ali je utrošak materijala veći što je kasnije problem za njega da opravda kod investitora.
Pod: Pre počteka postavljanja keramike bilo bi poželjno da dođe keramičar kako bi pogledao košuljicu. Ako se ispostavi da je košuljica kriva, da ima talase ili pad ka jednoj strani ,a da na toj strani ne mora da se radi npr tuš kabina bez tuš kadice,treba da se ispravi. Kada se utvrdi kakav je kvalitet košuljice trebate da nadjete rešenje. Kod blago neravne košuljice možda postoji mogućnost da se košuljica struže kako bi se ispravila, ali ako je košuljica dosta kriva, najlakše je uraditi podoliv, tj samorazlivajuću tečnost staviti na košuljicu koja će posle biti dovoljno ravna za postavku keramike.
Zid: Kod zidova je slična priča kao kod poda,samo što na zid ne možete da postavite podoliv. Morate obratiti pažnju prilikom malterisanja da ima što manje grešaka. Kod zidova je bitno da li su pod pravim uglom ili nisu. Ako se na par metara dužine pojavljuje odstupanje od nekih 0.5 cm može biti dodatni problem za keramičara. Zbog ovoga treba u fazi malterisanja proveriti prave uglove i opomenuti zidara ukoliko se pojavljuju ovakva odstupanja.
Pre malterisanja trebate da odlučite kakvu keramiku želite. U zavistnosti od keramike i polaganje je drugačije. Ako na zidove želite da stavljate dekor kao što je mozaik trebate posebno da obratite pažnju kod malterisanja tog zida. Mozaik je uglavnom uvek dosta tanji u odnosu na keramiku. Zna da bude na mrežici ili na foliji. Mozaik koji je u ovakvom obliku se teže postavlja od pločica tako da je ovde jako bitno ko će ga postavljati. Da li je majstor radio ili ne, obavezno proverite. Keramika za zidove ne mora da bude samo ona za koju je fabrika napisala da je zidna. Vi na zid možete da postavjlate i podnu pločicu ukoliko vam se dopada, samo ne možete obrnuto da radite. Na pod nikada nemojte postavljati zidnu keramiku pošto je slabija po kvalitetu i može da pukne ukoliko vam ispadne nešto teško. Vi i na deo poda kao dekor možete ubaciti mozaik, ali i tu trebate da vodite računa i da se dobro raspitate da li može i na pod. Kod nekih proizvođača smete keramički mozaik da postavljate na pod, dok kod staklenog trebate da se konsultujete sa nekim stručnim licem. Kod podne i zidne keramike imate još nekoliko bitnih detalja.
Da li je keramika laserski sečena ili ne. Kod ne laserski sečenih pločcica se postavlja fuga debljine od 2-5 mm u zavisnosti od kvaliteta keramike. Vodite računa da sva keramika koju uzimate bude istog kalibra tj istih dimenzija i iz iste serije kako ne bi bilo odstupanja u dimenziji i tonu keramike. Kod laserski sečenih pločcica debljina fuge zavisi od kvaliteta keramike, formata,i same pripreme podova i zivoda. Na zidu možete da radite takozvanu ’’ pres fugu ’’ tj. postavljate pločice jednu do druge pa na kraju zafugujete te male proreze sa fug masom kako voda ne bi prolazila između pločica, ili da stavljate minimalnu fugu od 0.6-2 mm. Na podu vam ne bih preporučila da radite ovu vrstu fuge iz razloga što pod ’’radi’’ . A ako je kupatilo veliko morali biste da postavljate dilataciju kako ne bi došlo do pucanja keramike. Kod odabira fug mase vodite računa da uzimate onu koja je protiv stvaranja plesni.
Postavka pločica može da traje od par dana, do par nedelja u zavisnosti od onoga što vi želite.
Faza 5 * Krečenje: Nakon postavke keramike se kreči plafon i eventualno zidovi.
Faza 6 * Montaža sanitarija, nameštaja, osvetljenja, grejnih tela i asesoara: Ovo je finalna faza u kojoj kupatilo dobija svoj konačan izgled. Prostor između sanitarija i zidova kao i sve uglove je potrebno silikonisati sanitarnim silikonom. Montažu rade izvođači koji su radili instalacije. U zavisnosti od toga kakve ste pločice ugradili postoji i različito tretiranje tj čišćenje keramike.
Faza 7 * Završno čišćenje
Ovo je ukratko  kroz šta sve morate proći prilikom renoviranja vašeg kupatila. Dobra stvar u ovome je što možete otići u neke salone kupatilske opreme i zatražiti pomoć stručnog lica kako biste došli do onoga što stvarno želite.